menu
Word Lid
Fabre veroordeeld!



Gaat het stadsbestuur van Nieuwpoort actie ondernemen? Gaan ze hun goede naam en faam blijven verbinden met Fabre? Wat met de steen in de grond en het Fabreplein. Wat met de Schildpad?

Kunstenaar Jan Fabre veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel voor onder meer aanranding

Theatermaker en kunstenaarJan Fabre krijgt achttien maanden cel met uitstel voor

geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk én de aanranding van één vrouw. Dat heeft de rechter in Antwerpen beslist. Fabre zelf aam blijven was niet aanwezig op het proces. Hij heeft altijd ontkend dat hij strafbare feiten gepleegd zou hebben.18 maanden cel met uitstel. Dat is de straf die kunstenaar en theatermaker Jan Fabre krijgt. Het

Openbaar Ministerie had begin deze maand een effectieve celstraf van drie jaar gevraagd voor feiten van geweld, pesterijen en seksueel ongewenst gedrag op de werkvloer én voor aanranding van de eerbaarheid van één vrouw. Fabre zelf ontkende alle aantijgingen, zijn advocaten hadden dan ook de vrijspraak gevraagd.

Bijna vier jaar geleden ging de bal aan het rollen toen theatermaker en kunstenaar Jan Fabre in een interview met VRT NWS zei dat hij in 40 jaar tijd nooit problemen had ondervonden met grensoverschrijdend gedrag in zijn dansgezelschap Troubleyn. Een uitspraak waar veel van zijn dansers het niet mee eens waren.

In totaal schreven een 20-tal ex-werknemers, dansers en stagiairs schreven daarop een open brief.

Volgens hen was er wel degelijk een probleem met grensoverschrijdend gedrag bij Troubleyn. Ze getuigden toen over vernederingen, grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. In totaal trokken twaalf mensen naar de rechtbank.

Bij de start van het proces gaf Fabre ook een handgeschreven brief mee aan zijn advocaat. Daarin vertelde hij dat hij nooit acteurs en dansers heeft willen kwetsen. "Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan wie zich gekwetst voelt, aan wie zich door mij slecht heeft gevoeld. Ik wens jullie de anarchie van de liefde en schoonheid toe.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF